You can`t play a Player...
RIP Mircea Mocanu
joi, 26 februarie 2009Firul evenimentelor
Sambata ora 16:00 – 16:30, Mircea Mocanu impreuna cu o prietena a lui, pleaca de la Cota 2000 catre Cota 1400 pe Drumul de Vara.
Conditii de vizibilitate – bune (cer partial acoperit, nu era ceata deloc)
In primul sfert al traseului, prietena se opreste sa sara la un hop pe traseu, si il vede pe Mircea care coteste stanga continuand coborarea pe Drumul de Vara. Cateva minute mai tarziu, ea isi reia coborarea pe acelasi traseu.
Dupa spusele fetei, cei doi au coborat de multe ori independent, fiecare avand si alti amici in statiune in acea zi. Aceasta explica de ce abia in jurul orei 20:30 prietena a alertat salvamontul. A sunat la numarul afisat la Cota 1400, dar a trebuit sa repete apelul de mai multe ori ca sa fie luata in serios. La intrebarea daca ar fi mai bine sa alerteze politia i s-a raspuns ca nu e cazul si ca vor trimite ei oameni pe teren sa-l caute.
Abia dupa ora 23, Serviciul Salvamont porneste in cautarea lui Mircea. Prietena ii conduce in zona unde se despartise de el si cei de la salvamont gasesc urmele intr-o vale care paraseste partia, mai intai urme de snowboard, apoi urme bocanci care se opresc in zona unei avalanse. Echipati cu doar 3 sonde si lanterne insuficiente, salvamontistii trimit pe cineva impreuna cu prietena sa mai aduca sonde. In jurul orei 3, cand acestia au ajuns inapoi, cautarile fusesera abandonate pentru a fi reluate a doua zi pe lumina. Prietena primeste asigurari de la salvamontisti ca va fi anuntata de rezultatul cautarilor.
La ora 08:30 se reiau cautarile.
In timp ce prietena dadea declaratii in Sinaia la Jandarmerie si la Politie, apare la TV stirea "Mort in avalansa" cu declaratia lui Dan Trif. In jurul orei 10, Mircea fusese gasit sub zapada, la 1.5 m adancime.
Inadvertente si semne se intrebare in relatarile din mass-media
1. Mircea Mocanu avea 24 de ani, (nu 22), asadar mai matur decat incearca presa sa sugereze, tocmai isi luase licenta.
2. Mircea este gasit la 1.5m sub zapada, si nu la 3m asa cum s-a dat publicitatii.
3. Stirea (distorsionata) a fost lansata in mass-media inainte ca orice declaratie a singurului martor sa fie consemnata.
4. Cunoscandu-si limitele, si afirmand acest lucru de repetate ori de fata cu prietenii si partenerii de munte, Mircea nu a plecat pe o partie dificila (Carp, Papagal), ci a ales cea mai usoara varianta de a ajunge la Cota 1400, anume Drumul de Vara, partie care este trecuta pe site-ul Primariei Sinaia drept partie rosie (dificultate medie). Aceasta este partia pe care lucratorii Teleferic Sinaia si personalul tehnic de pe munte o recomanda turistilor ca fiind cea mai usoara varianta de a ajunge la Cota 1400.
5. O stire prezentata pe site-ul ziare.com afirma (contradictoriu) ca partia ar fi fost inchisa pe timp de iarna, dar si ca este o partie omologata din luna Februarie a anului trecut (2008).
6. De asemenea, se spune ca partia Drumul de Vara este una batatorita si intretinuta corespunzator. Intretinerea unei partii nu se rezuma doar la batatorirea acesteia, dar MAI ALES la balizarea si semnalizarea traseului si a zonelor de risc (pancarte de avertizare). In plus, o partie omologata trebuie sa contina OBLIGATORIU elemente de siguranta si delimitare (garduri specifice, saltele de protectie montate pe pomi/stalpi/stanci din traseu).
Primaria din Sinaia a anuntat, marti, ca partia pe care a murit un constantean de 22 de ani este omologata, dupa ce rudele acestuia au acuzat administratia locala de neglijenta.
"Trebuie sa invatam toti ca muntele si regulile acestuia trebuie respectate. Din pacate, tanarul Mircea Mocanu care a murit in acest accident s-a abatut de pe partia Drumul de Vara din dorinta de avea parte de un schi extrem, iar soarta i-a fost potrivnica. Zona in care a fost gasit este o zona ce prezinta pericol si risc", spune Vlad Oprea, primarul orasului Sinaia, citat de NewsIn.
Toate aceste afirmatii sunt menite sa disculpe autoritatile responsabile, acuzandu-i pe practicantii de ski/snowboard de "inconstienta in cautarea adrenalinei".
Legea
Hotărârea Guvernului Nr. 263/2001 privind amenajarea, omologarea, întreţinerea şi exploatarea pârtiilor şi traseelor de schi pentru agrement si Ordinul Ministrului Turismului Nr. 491/2001 pentru aprobarea Normelor privind omologarea, amenajarea, întreţinerea şi exploatarea pârtiilor şi traseelor de schi pentru agrement.
Art 1 din HG 263/2001
În scopul protecţiei turiştilor şi practicării schiului de agrement în condiţii de siguranţă pentru turişti, pârtiile şi traseele de schi pentru agrement vor putea fi utilizate numai după omologarea acestora.
Asigurarea securităţii schiorilor pe pârtiile şi traseele de schi omologate constituie obligaţia administratorului acestora.
Art 6 din HG 263/2001
Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:
a) exploatarea pârtiilor şi a traseelor de schi pentru agrement fără a fi omologate;
b) neasigurarea indicatoarelor de semnalizare, a balizelor şi a mijloacelor de protecţie în locurile şi la obstacolele periculoase;
c) neluarea măsurilor de interdicţie, totală sau parţială, a accesului pe pârtiile şi pe traseele de schi pentru agrement, în caz de ceaţă, viscol sau în cazul pericolului de declanşare a avalanşelor, precum şi în cazul utilizării acestora pentru antrenamente şi competiţii sportive.
Acuzele pe care le aducem
- Probabil cea mai importanta: nicaieri in statiune nu a fost facuta publica starea zapezii, respectiv riscul mare de avalansa (in Sinaia, la Cota 1400 si la 2000). Aceste conditii erau cunscute inca din saptamana precedenta. Statia Meteo de la Cota 1500 din Sinaia trimite datele culese din teren catre ANM Sibiu, autoritate care analizeaza datele primite si inainteaza rezultatele catre agentiile de presa si statiunile montane. Din moment ce acest risc era cunoscut chiar de catre salvamontisti, de ce zona nu a fost inchisa publicului pe perioada respectiva, asa cum cere legea in vigoare? Chiar si un simplu anunt la statia de cabina din Sinaia, la Cota 1400 si chiar la Cota 2000 ar fi facut o diferenta.
Daca Mircea ar fi cunoscut acest risc, nu ar fi pornit catre Cota 1400 pe placa, ci cu cabina.
- Marcajele partiei Drumul de Vara in zona in care Mircea a parasit traseul erau practic inexistente! Pe o lungime de mai mult de 3km, existau doar 4 stalpi de balizaj, un numar total insuficient, ceea ce inseamna fie ca omologarea partiei nu exista, fie ca administratorii incalca cu buna stiinta legile in vigoare. Exista martori care au vazut montarea de balize in zilele imediat urmatoare accidentului (25 si 26 Februarie ac), in zona in care Mircea a iesit de pe partie. De unde se deduce realitatea: acest traseu NU era marcat corespunzator!
- Este dotarea cu echipament a Serviciului Salvamont corespunzatoare? Sunt ei remunerati in concordanta cu responsabilitatea, dificultatea si gradul de risc al activitatii lor?
Concluzii
* Consiliul Local Sinaia in calitate de administrator al partiei Drumul de Vara este direct responsabil de moartea lui Mocanu Mircea, simbata 21 februarie 2009. S-a sesizat Procuratura?
* Contestam omologarea partiei Drumul de Vara in special, dar si a altor trasee ale domeniului skiabil Cota 2000 si Cota 1400.
Domnul Primar Oprea afirma spre exemplu ca partia Papagal ar fi una din partiile omologate, cat timp pe aceasta partie nu exista nici un semn vizibil de balizare si/sau siguranta. Sau cel putin nu exista pana acum 2 zile.
"Toate partiile omologate de pe domeniul schiabil din Sinaia - Drum de Vara, Valea Dorului Varianta, Valea Soarelui, Valea Dorului Sub Telescaun 1, Valea Dorului Sub Telescaun 2, Scandurari, Carp, Partie incepatori, Papagal - au fost marcate si balizate de catre echipa Salvamont Sinaia", a declarat Dl. Oprea pentru presa.
Dat fiind faptul ca atat Drumul de Vara cat si partiile Papagal si Scandurari sunt frecventate de un numar mare de turisti, iar marcajele si echipamentele de siguranta lipsesc cu desavarsire, accidente ca cel petrecut Sambata sunt posibile in continuare.
Marcarea Drumului de Vara in zilele imediat urmatoare accidentului in care Mircea Mocanu si-a pierdut viata nu dovedeste decat ca autoritatile incearca sa ascunda adevaratele cauze ce au condus la acest final tragic: lipsa de pregatire, iresponsabilitatea si incompetenta.
Semneaza:
Rusu Bogdan
Victor Dramba (www.role.ro)
Sebastian Andrei Cristian
Ovidiu Alexandrescu
Moise Valentin
Fiscu Filip
Ifrim Mihai Alexandru
Sovaiala Horatiu
Popa Filip George
Achim Andra
Bondar Andreea
Boangiu Madalina
Noveanu Thor Eugen
Rada Bogdan
Popa Ioana
Georgescu Irina
Balasa George-Marian
Bobis Adela
Dinu Mara
Neuman Vlad
Dumitrescu Dinu
Tanase Bogdan
Turc Ioan Cristian
Campan Alexie Luca Augustin Iosif
Popescu Andrei Codin
Radu Arsene
Maxime Enescu
Andreea Ciurci
Batranca Mircea
Iulian Moise
Andrei Niculae
Bogdan Dragomirescu
Florin Iordache
Alexandru Cojocaru
Alexandru Jianu
Gabriel Alexandru Ivan
Burblea Eduard Claudiu
Catalin Olteanu
Ionescu Georgian
Barbu Vlad
Damian Victor-Laurentiu
Brovchin Alexandra
Iordache Bogdan
Suliman Enis
Boteanu Razvan
Damian Radu
Brovchin Camelia
Apostolache Vlad Teodor
Badea Andrei
Dobre Andrei
Dogaru Vlad-Mihnea
Bolat Gabriel
Dirtu Mihai
Hoha George
Zgabei Dudu
Dumitru Tiberiu Costin
Stanciu Catalin Petrica
Belcin Daniela
Gaciu Daniel
Moldovanu Codin
Si altii, la
http://www.role.ro/viewtopic.php?t=5471